vrijdag 2 januari 2015

Heerlijk rondje door Zeeland.

Gister begon ik het jaar wat grieperig, en was een middagje Biesbosch met me pa het enige waar ik puf voor had. Maar na een avondje vroeg (08:30) naar bed gegaan te zijn, stapte ik vanochtend rond een uur of 7 al weer een stuk fitter op. Een goede nachtrust heeft zeker goed gedaan, maar het feit dat er voor vandaag een rondje Zeeland op het programma staat, kan ook een positieve invloed hebben op het energiepijl.

Rond een uur of 8 stapte ik vanaf de Boerenbond dan ook vrolijk bij de (naar mijn idee) ook altijd vrolijke John in de auto, en zette we koers richting Stellendam. Het regende onderweg behoorlijk, maar met de gedachte 'alles wat nu valt, valt straks niet meer' hielden we de moet erin.
Toen we de buitenhaven inreden bleek dat niet alleen deze gedachte positief was, maar de uitwerking ook! 
Terwijl de wind rond onze oren raasde speurde we de haven en het wad af. Gek veel soorten leverde het niet op. Wel konden we de voor hier gangbare steltlopers als scholekster, rosse grutto, wulp, tureluur, goudplevier en zilverplevier op de net gestarte jaarlijst noteren.
In de binnenhaven zwommen nog een 3-tal dodaarsjes rond, die zoals altijd meteen onder doken toen ze ons zagen.  

De volgende locatie was de Brouwersdam. In het Haventje aangekomen was de zwarte zeekoet niet in 1,2,3 gevonden. Dit kwam mede dankzij het feit dat de aandacht al snel naar een bloeddorstige grote mantelmeeuw ging. Deze meeuw was namelijk druk bezig om een fuut op een gruwelijke wijze aan het einde van zijn leven te brengen. De nek van de fuut belande telkens weer tussen de sterke en grote snavel, wat als gevolg had dat de fuut een flinke beschadiging aan zijn zenuwstelsel had. In de loop van de strijd begon de fuut dankzij zijn zware verwondingen steeds meer spastische bewegingen te maken.Ondanks dat gaf de fuut niet op, en probeerde de meeuw ondanks zijn zware beschadigingen van zich af te slaan. Helaas waren deze inspanningen niet opgewassen tegen de bloeddorstige meeuw, en blies de fuut na een ruim 20 minuten durende strijd zijn laatste adam uit. Wat is de natuur toch hard!!!

Foto's niet geschikt voor jonge kijkers ;)




                                          Vechtend tot het bittere end!

                                          Zwaar verwonde fuut.

Na dit toch wel lugubere natuurgeweld probeerde we de aandacht toch weer wat te richten op de zwarte zeekoet. Deze was nu snel gevonden op een van de blokken. We hadden het beest nog maar net in beeld, of hij vloog uit het niets op. Tot mijn grote verbazing lande de vogel niet zoals gewoonlijk snel in het water, maar bleef ruim 5 minuten lang rondjes vliegen. Als een op hol geslagen haas speerde hij telkens heen en weer over de ruige golven, waarna hij soms oven boven de horizon glee. Tijdens de vlucht waren de witte vlekken op de vleugels prachtig te zien. Nadat de vogel voor de zoveelste keer weer richting zee vloog, kwam hij niet meer terug. Ook leuk was een fraaie kuifduiker die voor de kant dobberde.


                                          Zwarte zeekoet

Op de Spuisluis was het opvallend rustig. Wel konden we hier drieteenstrandloper en steenloper weer noteren op de jaarlijst.

Na dit geslaagde bezoek aan de altijd leuke Brouwersdam reden we verder richting de polder rond Haamstede. Helaas leverde dit niet het gewenste ijsvogeltje op de gewenste tak op, maar met een zwarte ruiter en wat kleine zilverreigers hoor je mij ook niet klagen!

                                         Kleine zilverreiger

Net voorbij het haventje zit al een tijdje een zwarte rotgans. Tja, als je dan toch in de buurt bent....
De gemengde groep brand en rotganzen was al snel gevonden. Ondanks dat de vogels op een redelijke afstand zaten, moest het nog wel lukken om er een zwarte uit te halen. Na even zoeken zag zag ik hem opeens tussen een clubje 'rotjes' lopen.
Doordat de vogel een stuk donkerder is als de gewone rotgans is het contrast tussen de witte buik en de zware rug er groot. Hierdoor lijkt het ook dat de buik veel witter is dan bij een normale rotgans. Buiten dat is de witte band in de keel ook een stuk breder dan bij een gewone rotgans.
Voor mij meteen een nieuwe jaarsoort, en voor John een mooie lifer!

                                          Zwarte rotgans 02-01-2015 Haamstede
                                          Zware rotgans 02-02-2013 Haamstede.

Na deze fraaie gans was de planning om door te gaan naar Neeltje Jans. Door het doolhof van Haamstede ging het niet in een keer, maar goed, na wat omrijden arriveerde we toch op de Oosterscheldekering :)

Als eerst reden we naar de Strekdam, om hier te zoeken naar de kuifaalscholver. De gewenste aalscholver leverde dit niet op, maar een oeverpieper en 2 tureluurtjes maakte het toch tot een zeer geslaagd bezoek!

De oeverpieper was druk bezig met het afstruinen van de waterkant, opzoek naar insecten en ander klein gespuis. Ondanks dat de vogel vrij vliegerig was konden we hem met wat tijd toch aardig leuk fotograferen.



                                          Oeverpieper

Misschien nog wel mooier als de oeverpieper waren de 2 tureluurtjes die prachtig in het zonnetje op een klein eilandje zaten. Al tijgerend probeerde ik het stenen dijkje af te kruipen. Niet echt comfortabel kan ik je zeggen! Maar goed, je moet wat over hebben voor een goeie foto!
Tussen de vele foto's zaten wel aardige plaatsjes. Hier 7 foto's van een grootte serie.







                                          Tureluurs

Toen we aan de andere kant van het haventje zaten, zagen we een verdachte aalscholver vliegen. Het zag er goed uit voor kuifaalscholver, maar helaas verdween de vogel om de hoek. Rustig aan tufte we verder. Toen ook wij om de hoek kwamen, zagen we waarschijnlijk de zelfde aalscholver net voor ons zwemmen. Wat blijkt, ons vermoede klopte, een prachtige adult kuifaalscholver!
Onze koppen stonden hem waarschijnlijk niet aan, want zo dra hij ons in de gaten had vloog hij meteen op, de bastard! ;)
Door het raam heen gelukkig toch nog een matig bewijsplaatje kunnen maken.

                                          Adult kuifaalscholver

Na een rondje lande de kuifaal weer op een van de boeien, en liet zich door de scoop nog aardig leuk zien. Wat is het toch een prachtig exemplaar! Mooi adult kleed met zwart zwart verenkleed, dat groen oplicht als het licht er goed opvalt.

Toen we weer richting de hoofdweg reden zagen we opeens 2 kramsvogels in een veldje langs de weg. De vogels bleken niet eens zo schuw te zijn, dus een mooie kans om te fotograferen! Wat blijven het toch ongekend mooie vogels!



                                          Kramsvogel

Na genoten te hebben van deze fraaie lijsters reden we ver naar de andere kant. Ook hier kwamen we 2 oeverpiepers tegen. We besloten te kijken of ze een beetje te benaderen waren. Dit bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Maar goed, als we een doel voor ogen hebben geven we niet zomaar op!
Na een aantal pogingen lukte het ons om de auto naast een van de 2 vogels te zetten, zonder dat hij weg vloog. De vogel werkte prima mee, en liet zich prachtig bekijken. Het fotograferen van dit fraaie vogeltje viel alleen niet mee, want de vogel zat geen seconde stil! Maar goed, een beetje uitdaging is juist leuk!




                                          Oeverpieper

Een bezoekje op de Prunjepolder leverde duizenden bonte strandlopers, goudplevieren en zilverplevieren. In minder grote aantallen kwamen nog mooie soorten als lepelaar, groenpootruiter, zwarte ruiter, pijlstaart en kluut in de kijker!

Met een bezoekje aan de flamingo's in Battenoord wilde de dag afsluiten. De vogels waren op locatie al vrij snel gevonden. In het mooie licht van de ondergaande zon lieten deze tropische verschijningen zich prachtig zien. Het grootste deel van de groep bestond uit Chileense flamingo's, en een kleiner deel uit Europese flamingo's.


                                          Flamingo's

Al met al weer een prachtige en ook erg gezellige dag! John, bedankt!!!

1 opmerking:

  1. Wat een gweldig mooie dag hebben jullie gehad met prachtige ontmoetingen en dan nog een zeeslag ,ja de natuur kan wreed zijn.

    BeantwoordenVerwijderen